Napjaink népbetegsége az okos eszközöktől való függőség, a folyamatos online jelenlét. Különösen mostanában könnyű túlzásokba esni, és a hasznosnál több időt eltölteni az interneten. Ha reflexszerűen ugrasz a telefonod legapróbb rezzenésére, és mindig félbehagyod azt, amit éppen csinálsz, akkor Neked szólnak az alábbiak:

❌ Kapcsold ki a felesleges értesítéseket:
Az ember hajlamos arra, hogy azonnal reagáljon a különböző értesítésekre. Ez könnyen kényszeressé válhat, az eredmény pedig az, hogy a telefon hangjára az agyban automatikusan beindul a kortizol nevű stresszhormon termelődése. Ennyit pedig nem ér az az információ, hogy egy ismerősöd lecserélte a profilképét.

✈ Használd a repülő üzemmódot:
Ha például edzeni készülsz, amihez jól jön a telefonod zenehallgatásra, tedd azt repülő üzemmódba, így nem fogják elvonni a figyelmed az üzenetek, és koncentrálhatsz arra, amire kell.

⏰ Használj valódi ébresztőórát:
Legtöbben a telefonjuk ébresztőjére kelnek, így az, elalvás előtt is a közelükben van. Ez persze egyet jelent több-kevesebb esti netezéssel, ám a képernyő kék fénye meggátolja az alváshoz szükséges melatonin termelődését, így a minőségi pihenés lerövidül. Ha klasszikus ébresztőórára kelsz, elkerülheted ezt.

Az online megoldások rendkívül hasznosak, és legtöbbünk számára elengedhetetlenek is a mindennapokban, de jó ha tudatosítjuk magunkban a kellemes, a hasznos és a túlzott használat közötti különbségeket!