Reméljük most már tényleg beköszönt a tavasz, aminek sokan örülünk, de talán nem is gondolnánk, hogy a szervezet számára ez egy komolyabb átállási folyamatot jelent a téli hónapokról. Ennek eredményeképp vehetjük észre magunkon a tavaszi fáradtság jeleit, amelyek kimerültség, rosszkedv, levertség, vagy ingerlékenység formájában mutatkoznak meg.

🧮 Kifogytak a készletek: Télen kevesebb napfény ér bennünket, korlátozottan állnak rendelkezésre friss gyümölcsök, zöldségek és az sem kizárt, hogy egy hosszabb betegségen is átestünk már. A megviselt szervezet vitamin-, ásványi só készlete megcsappant, az immunrendszer legyengült, így újra meg kell erősíteni azt. Szezonális zöldségek, gyümölcsök, joghurt, kefir fogyasztásával biztosíthatjuk az utánpótlást és igyunk sok folyadékot is!

📈 Hormonok: A rövid nappalokhoz és kevés fényhez igazodva, télen az alváshoz szükséges melatoninból termel többet a szervezet. A szerotonin,(boldogsághormon) termelése pedig a tavasszal érkező nagyobb mennyiségű napfénnyel fokozódik. A szervezet számára megterhelő ez az átmeneti időszak és időre van szüksége, míg alkalmazkodik az új viszonyokhoz. Ez is egy oka a tavaszi fáradtságnak.

🛋 Mozgás hiánya: Télen a sötétben, hidegben hajlamosabbak vagyunk begubózni a rendszeres testmozgás rovására. Sétával, futással, biciklizéssel, vagy bármilyen más mozgásformával erősíthetjük az elmúlt hónapokban legyengült immunrendszerünket és visszanyerhetjük vitalitásunkat a sportolás következtében felszabaduló boldogsághormonok segítségével.