Mi is az a Tabata?

A Tabata edzés egy japánban kidolgozott ún. HIIT (high-intensity interval tarining) mozgásforma. Lényegében rövid, nagy intenzitással végzett gyakorlatok váltakozását jelenti, melyeket 10 másodperces pihenők választanak el egymástól. A feladatok ciklikusan ismétlődnek, így áll össze egy időtakarékos, de annál fárasztóbb és hatékonyabb edzés.  Nevét Dr. Izumi Tabata japán kutatóorvosról kapta, aki gyorskorcsolyázók olimpiai csapatát figyelve kísérletezte ki a módszert munkatársaival. Végül hatékony edzés szempontjából a következő „recept” bizonyult a legoptimálisabbnak:

  • 20 másodperc intenzív mozgás, maximális erőfeszítéssel
  • 10 másodperc pihenés
  • A sorozat ismétlése 8x

A Tabata a magas és alacsony intenzitású edzések előnyeit gyúrja össze. Előbbi végzésével növelhetjük az izomtömeget, míg utóbbi a szív- és érrendszeri funkciókat javítja. A gyakorlatok és pihenők egyensúlya révén a módszer hatékonyan ötvözi a két technika előnyeit.

Miért válaszd a Tabatát?

Ezt az edzést akkor is végezheted, ha nincs sok időd a mozgásra, mivel rövidebb, de rendszeres edzésekkel is rendkívül hatékony lehetsz. Kortól, fittségtől függetlenül belekezdhet bárki, azonban az alapos bemelegítést nem szabad elfelejteni, hiszen anélkül az intenzív mozgás könnyen sérüléshez vezethet. Kezdőknek is kiváló, hiszen csak a saját testsúlyt használva is végezhető, mindenféle tornaeszköz nélkül. Egy polifoamot, törölközőt, azért nem árt bekészíteni, mert ezek megkönnyítik a dolgunkat az izzasztó edzés során.

A Tabata kiváló választás lehet annak, aki szép alakra vágyik, fogyni szeretne. Amellett, hogy növeli az izomtömeget, remek zsírégető mozgásforma, mely a hagyományos edzéseknél gyorsabban vezethet eredményre. Az edzés folyamán rövid távon kell beleadni 100%-os energiát, így a fizikum mellett az akaraterő és a küzdőszellem is fejleszthető. A belátható távon belül érkező rövid pihenő reménye segít kibírni, és rendesen végigcsinálni a nehéz szakaszokat.

A Tabata ülőmunkát végzőknek is szuper lehetőség, mivel a teljes testet, így az irodai munka során hanyagolt testtájakat és izomcsoportokat is intenzíven átmozgatja és fejleszti. Egy sűrű, képernyő előtt töltött nap után, pedig kifejezetten jólesik az embernek lemozogni a szellemi fáradalmakat.

A Tabata igazi jolly joker, nem véletlenül válik itthon is egyre népszerűbbé.  Mi sem hagyhattuk ki ezt a hatékony mozgásformát a kínálatunkból, a Fitminutes alkalmazás otthoni edzés menüpontja alatt, kezdő és haladó szintű, vezetett Tabata videó edzések közül választhatnak a felhasználók.