Ezt a sütemény akkor ajánljuk, ha szereted a könnyű, nem túl édes ízeket. Elkészítése nagyon egyszerű, a végeredményben pedig biztosan nem fogsz csalódni.
Hozzávalók:
- 2 csésze darált zab
- 1.5 csésze barna cukor
- 1 banán
- 1 szűk csésze olívaolaj
- 4 db tojás
- 1 csapott tk. szódabikarbóna
- 1 csapott tk. sütőpor
- 1 púpozott tk. őrölt fahéj
- 1 citrom leve és héja
- 4 db nagy sárgarépa reszelve
A töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone
- 1 zacskó vanililás cukor (vagy helyette méz)
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A darált zabot, a szódabikarbónát, a sütőport és a fahéjat átszitálva egy tálban összekeverjük. A banánt egy villával pépesítjük és jól elkeverjük az olívaolajjal, a tojásokkal, a citromlével és a reszelt répával. Az így kapott masszát hozzáöntjük a porokhoz, majd a reszelt citromhéjat is, végül az egészet alaposan összekeverjük, amennyire homogén állagúra lehet. A tésztát kör alakú, kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt formába öntjük és 185°C-on, légkeveréses sütőben 180°C-on kb. 40 percig sütjük. Ha már jónak látjuk, egy hosszú tűvel megszurkáljuk, ha a tészta nem tapad rá a tűre, akkor ki lehet venni a sütőből.
Töltelék:
Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat, majd megkenjük vele a kihűlt félbevágott tortát. Ha több krémet készítünk kívülről is bevonhatjuk vele a süteményt.
Jó étvágyat!