Ma már a legtöbb okostelefonba és okosórába be van építve a lépésszámláló funkció, valamilyen egészség applikációba ágyazva. Az elterjedt norma, amivel biztosan találkoztál már, hogy minimum napi 10 000 lépést kell megtenned az egészségedért.

Érdekesség, hogy a bűvös számot egyébként még a ’60-as években határozták meg Japánban. A közelgő olimpia alkalmából szerették volna mozgósítani kicsit a lakosságot, és buzdítani az embereket az aktívabb életmódra. Egy lépésszámláló eszközzel is előálltak, ami megkönnyítette a számolást.

Napi 10 000 lépés megtétele természetesen nem jelent egyenes utat az egészséghez – ami nyilvánvalóan soktényezős és jóval komplexebb történet – arra viszont nagyon jó, hogy kitekintést nyújtson egy inaktív, mozgásszegény életmódból.

Mit jelent a 10 000 lépés?

Ez a mennyiség nagyjából 7-8 km megtételét jelenti kényelmes tempóban 1-1.5 óra alatt, mely távon körülbelül 460-530 kalóriát égetünk el. Ezek a számok persze nincsenek kőbe vésve, függenek a testalkattól, a tereptől, a séta intenzitásától és az adott ember lépéshosszától is, de viszonyítási alapként tekinthetünk rájuk.

A fenti tényezőkön kívül az sem mindegy, hogy milyen eszközzel mérjük a lépéseinket. Precízebb sétálók számoljanak a mérési pontatlansággal is, amit egyébként saját maguk is tetten érhetnek, ha tudják egyszerre többféle eszközzel is mérni az eredményeket.

A pontatlanságokat leszámítva, azért mégis szuper ez a kezdeményezés, mert konkrét, megfogható célkitűzést jelent, sikeresen motiválhatja azokat, akik szeretik számokban látni az eredményeiket. Aktív életmódot élő embereknek talán furcsán hangzik, hogy valaki számára kihívás egy kis egészségügyi séta, sajnos azonban a többségnek a napi 10 000 lépés egyáltalán nem gyűlik könnyen össze. Különösen az ülőmunkát végzők nem tudnak a nap jelentős részében mozogni, home office időszakában pedig még a munkahelyig megtett út is kiesik (Kizárólag autóval közlekedőknél ez persze nem sokat változtat).

Miért éri meg sétálni?

A rendszeres sétának fizikai és mentális hozadékai is vannak:

  • Segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében
  • Átmozgatja az izmokat és az ízületeket
  • Jó hatással van a csontsűrűségre
  • Segít az elhízás megelőzésében
  • Kimozdít a 4 fal közül, friss oxigénhez juttatja az agyat, segíti a koncentrációt

A városi ember általában fokozottan igényli a zöldet, időtöltést a természetben, még ha nem is tudatosul benne. Ha van lehetőség egy parkos, erdős területen megvalósítani a napi sétákat, könnyű rászokni erre a nyugtató tevékenységre, így egy idő után hiányzik, ha kimarad. A séta nagy előnye, hogy gyorsan hozzászokik a szervezet, így könnyen növelhetünk a teljesítményen. A WHO (World Health Organization) heti minimum 150-300 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást javasol egy átlagos felnőtt számra, mely egyszerűen teljesíthető, ha fokozatosan gyorsítunk a lépteinken, vagy éppen meredekebb szakaszokat is beépítünk az útvonalunkba.

Ugye nem is tűnik olyan vészesnek a napi séta beiktatása, ha megnézzük a pozitív hatásait?

Teszteld le magadon!