Magyarországon csupán a lakosság nyolcadára jellemző az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított minimális, heti 150 perc aktív mozgás. Ezzel szemben az emberek 45%-a szenved valamilyen fél évnél tovább húzódó krónikus betegségben. A KSH adatai alapján gyakoriságát tekintve első helyen szerepel a magas vérnyomás, amit a mozgásszervi- , majd a szív- és érrendszeri betegségek követnek.  

Ezek az egészségügyi panaszok kerülnek szóba leggyakrabban az ülőmunkát végző munkavállalók körében is, mely egy komoly réteget jelent, hiszen Európai Unió lakosságának mintegy 39%-a végez ülőmunkát.

Miért fontos, hogy a munkáltató ügyeljen az alkalmazottak egészségére?

Magyarországi munkahelyek 40%-ának semmilyen egészségfejlesztésre irányuló törekvése nincsen, holott számos tanulmány kimutatja ennek fontosságát. A WHO adatai szerint minden egészségfejlesztésre költött forint két és félszeresen térül meg. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a hazánkat jellemző elöregedő társadalmi szerkezet magában hordozza a munkaképes korosztály „idősödését” is, a korlátozott utánpótlás miatt fokozottan oda kell figyelni a munkavégző rétegek egészségének megőrzésére, mely a kor előrehaladtával és a mozgásszegény életmód térnyerésével egyre nehezebb feladattá válik.

A munkahelyi egészségfejlesztés a munkáltató és a munkavállaló közös érdeke

Az emberek életük egy meghatározó részét a munkahelyükön töltik, az ottani körülmények jelentős befolyást gyakorolnak rájuk. Ha folyamatos stressznek vannak kitéve, elhanyagolják egészségüket, akkor a hatékonyság csökken, az egészségügyi problémák, így a hiányzások száma is nő.  A felelős munkáltatók célja a munkaerő megtartása, a lojalitás kiépítése és a produktivitás fenntartása, mely többek között a dolgozókra való odafigyeléssel, kiegyensúlyozottságuk támogatásával, megfelelő munkahelyi atmoszféra megteremtésével biztosítható. A munkahelyi egészségfejlesztés ebben játszik fontos szerepet.  

A munkahelyi egészségfejlesztésnek számos vetülete van.  A rendeltetésszerű munkaállomások, ergonomikus munkakörnyezet kialakítása csak a kezdet, sok helyen az egészséges étkezést is ösztönzik a munkahelyi menzák menüsorának, vagy éppen a büfé, étel automaták kínálatának egészségesebbé tételével. Az ebéd elfogyasztására biztosított ebédszünet, megfelelően felszerelt konyha, étkezőhelység is elősegíti a munkától elválasztott, nyugodt evés lehetőségét. Sokszor alkalmi jelleggel egészségnapok szerevezésére is sor kerül, ahol a munkavállalók szűréseken, érdekes előadásokon vehetnek részt, vagy irodai sporteseményeken mozoghatnak közösen munkatársaikkal. Előfordul, hogy különböző magán egészségügyi szolgáltatást, vagy sportbéreltet biztosít a munkáltató, ez azonban idő, motiváció hiányában kihasználatlanul maradhat. A fenti törekvések rendkívül fontosak, de nem minden esetben jelentenek folyamatos támogatást a dolgozóknak, különösen, ha csak az év egy-két napján valósulnak meg.

A Fitminutes egészségfejlesztő programjában a folyamatos, rendszeres aktivitáson van a hangsúly, hiszen a problémák is folyamatosan, fokozatosan alakulnak ki. Célunk, hogy egy egyszerű, felhasználóbarát felülettel hozzuk közelebb a munkavállalókhoz a mindennapi mozgás fogalmát, melyre akkor szánnak időt, amikor éppen a legalkalmasabb. Fontos, hogy programunkkal a mozgás nem egy bonyolult, elszánt szervezést igénylő tortúra, a sportolástól általánosságban idegenkedők is megtapasztalhatják, hogy nem cél a megszokott életritmusuk egyik napról a másikra történő gyökeres megváltoztatása. Segítségünkkel kisebb, egyszerűbb, de folyamatos lépésekkel indulhatnak el az egészséges mindennapok útján.

Források:

http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/elef/elef2014_osszefoglalo.pdf

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20190305-1

https://www.who.int/occupational_health/healthy_workplace_framework.pdf

http://real.mtak.hu/90472/1/2016_1_ECO_033_Szolnoki.pdf

https://edit.elte.hu/xmlui/bitstream/handle/10831/46256/Kd_11428_t%C3%A9zis.pdf