A magas vérnyomás (hipertónia) sajnos népbetegségnek számít itthon, a felnőtt lakosság nagyjából 40%-át érinti. Sokáig tünetmentes maradhat, így gyakran csak akkor diagnosztizálják, mikor már komolyabb szövődményeket okozott. A mozgásszegény életmód és az elhízás is befolyásoló tényező a kialakulásban, így az ülőmunkát végzők körében különösen fontos a megelőzésre törekedni.

Mi számít magas vérnyomásnak?

A vérnyomást tulajdonképpen azt a nyomását jelenti, amit a szívműködés következtében a vér az ér falára gyakorol. Optimális értéke 120/80 Hgmm (higanymilliméter) rendelői körülmények között mérve. 140/ 90 Hgmm felett már magas vérnyomásról beszélünk. Az első érték (szisztolés) a szív összehúzódásakor mért nyomást jelenti, míg a második (diasztolés) a szívverések közötti értéket mutatja.

A magas vérnyomás fő típusai:

Elsődleges (primer) hipertóniáról beszélünk, ha nincs egyértelműen megjelölhető szervi elváltozás, betegség, vagy beavatkozás, ami magas vérnyomást eredményezett. Környezeti tényezők, genetikai hajlam, de gyakran mozgásszegény életmód, elhízás és helytelen étkezés áll a hátterében.

A másodlagos (secunder) hipertónia, egy konkrét betegség (pl. cukorbetegség, vesebetegség), vagy beavatkozás következménye, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik.

Miért veszélyes?

A magas nyomás következtében az erek megrepedhetnek, ha ez fontosabb terülten történik (pl. az agyban), az akár végzetes is lehet.  A betegségben szenvedők körében magasabb az esély a szívinfarktus, szív-, veseelégtelenség, illetve az érelmeszesedés következtében stroke, különböző szervi megbetegedések kialakulására is.

Mivel rendkívül veszélyes következményekkel járhat, különösen fontos, hogy megtegyünk mindet a megelőzésért, és figyeljük magunkon a hipertóniára utaló jeleket, ha észlelhetőek:

  • reggeli fejfájás
  • mellkasi nyomás
  • időnként jelentkező látászavar
  • gyors szívverés
  • izzadás
  • szédülés, egyensúlyzavarok
  • gyakori orrvérzés
  • koncentrációzavar

Azonban a tünetek nem mindig jelentkeznek, ezért kulcsfontosságú a rendszeres mérés, illetve szűrővizsgálatokon való részvétel is.

A magas vérnyomásnak többféle fokozata van és részben genetikán is múlik a kialakulása, de megfelelő életmóddal sokat tehetünk a megelőzésért. Ülőmunkát végzők esetében gyakori a hipertónia előfordulása, hiszen a mozgásszegény, stresszes életmód és az egészségtelen étkezés sem ritka ezekben a körökben. Fontos a rendszeres mozgásra törekedni (heti min. 150 perc), zöldségekben bővelkedő, zsírszegény, kevés sót, vörös húst és alkoholt tartalmazó étrendet követni!