A chia mag a Mexikóban őshonos azték zsálya magja, melyet – ahogy a neve is utal rá – az aztékok, de a maják és az inkák is fogyasztottak. Manapság újra divatos élelmiszernek számít, mivel kedvező tápanyag-összetétele miatt a szuperélelmiszerek táborát erősíti. Bár nagy múltra tekint vissza, az Európai Unióban új élelmiszernek számít, sok kísérlet zajlik, ami a mag jótékony hatásait tudományosan is igyekszik alátámasztani. Vizsgálják például a chia szerepét a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve koleszterinszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentő hatását is kutatják.

✅ Értékes növényi fehérjeforrás, valamint esszenciális aminosavakat, többféle vitamint (A; B; C; E), és különböző ásványi anyagokat tartalmaz. Több kalcium van benne, mint a tehéntejben, vastartalma pedig magasabb, mint a spenóté. Ezenkívül nagyobb mennyiségben tartalmaz még fosztfort, káliumot, magnéziumot és cinket is. Fogyasztásával tehetünk a csontok egészségéért.

 ✅ A chia fontos omega 3 forrásként is szolgál, melynek szerepe van a zsírok szállításban, és gyulladáscsökkentő hatású. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, és mivel a magok folyadékkal érintkezve a sokszorosukra duzzadnak, fogyasztásuk után hosszantartó teltségérzetet tapasztalhatunk. 

A chia fogyasztása:

❗ Fontos megjegyezni, hogy esetenként kiválthat allergiás reakciót, illetve kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, így érdemes egy orvos véleményét kikérni mielőtt rendszeres fogyasztásba kezdenél.  Napi 1 evőkanálnál (15 grammnál) – magas rosttartalma miatt – nem szabad belőle többet enni, illetve meg kell növelni a szokásos folyadékbevitelt is, ellenkező esetben emésztési zavarokat okozhat. A chia nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják.

Általában zselé formájában készítik el. Vízzel, növényi tejjel felöntve 2 órán át a hűtőben tárolva kapjuk meg a kívánt állagot. Tojás helyettesítésére, vagy levesek sűrítésére is használható, de pudingként vagy turmixhoz, joghurthoz keverve is szuper.

#fitminutes #chia #superfood