Mikor megérkezik az igazi nyár, az ember ösztönösen vágyik a hűsítő vízre. Ha egy melegebb időszakot a városban töltünk, ahol az aszfalt és a magas falak még este is ontják magukból a hőt, nehéz elviselni a nyári mindennapokat. Aki teheti, menekül a Balatonra, megtelnek az uszodák és sokan tengerparti nyaralást terveznek, így szerencsére gyakrabban adódik lehetőség úszni is.

Hogyan hat az úszás a szervezetre?

Ha strandra mész érdemes a napozáson és megmártózáson kívül, egy jó úszást is beiktatni, ugyanis ennek a mozgásformának rengeteg pozitív hozadéka van:

Légzőrendszer:

Úszás közben rá vagyunk kényszerítve az egyenletes, ritmikus, precíz légzésre, ami hatékonyan edzi a rekeszizmot és a bordaközi izmokat, illetve a tüdő teljesítményére is jó hatással van. A rendszeresen úszó emberek nagyobb mennyiségű levegőhöz kevesebb lélegzetvételből jutnak hozzá, mint a mozgásszegény életmódot élők. Asztmásoknak, allergiában szenvedőknek (a betegség súlyosságától függően orvosi konzultációt követően) érdemes ezt a sportot gyakorolni, hogy a légzőrendszerük erősödjön, állóképességük növekedjen.

Izomzat:

Sok sporttal ellentétben, úszáskor minden főbb izomcsoportot alaposan megmozgatunk, persze ehhez nem árt a különböző úszásnemeket is váltogatni. Azt érdemes fejben tartani, hogy a mindig csak egyféle, helytelen technikával végzett úszás kedvezőtlenül is hathat az ízületekre és az izomzatra. Ritkán átmozgatott terület a hát, pedig ez a rész ülőmunkát végzőknél kiemelten fontos. Az úszás kiválóan erősíti, fejleszti a hátizmokat, így segítve a helyes tartást.

Szív- és érrendszer:

Mikor belecsobbanunk a frissítő hideg vízbe, ereink összeszűkülnek, a vérkeringés fokozódik, rendszeres úszással javul az érfalak állapota is. Az fokozott izommunka, és a légzőrendszer intenzív igénybevétele komoly edzést jelent a szívnek is, ami egy esetleges szívinfarktus, vagy más szívbetegségek megelőzésében, átvészelésében kulcsfontosságú lehet.

Sokszor csak az úszás marad:

Az úszás nagyban különbözik a szárazföldön végzett mozgásformáktól. A víz jóval sűrűbb közeg, mint a levegő, így nagyobb az ellenállása is, – gondoljunk csak arra, hogy mennyivel nehezebb vízben futni a parthoz képest – emellett felhajtó erő is dolgozik benne. Ennek köszönhetően csökken a testre nehezedő súly, ami kímélni az ízületeket, így az intenzív izommunka alacsonyabb sérülésveszély mellett végezhető. Ízület bántalmak porckorong sérülés, egyéb mozgásszervi panaszok, illetve túlsúly, vagy visszeresség esetén sokszor az úszás jelenti az egyetlen sportolási lehetőséget.

Látható, hogy ez a mozgásforma alaposan igénybe veszi a szervezetet, emiatt az úszással sok kalóriát égethetünk el. Természetesen nincsenek konkrét számok, hiszen minden a körülményektől függ (úszás neme, úszó súlya, az úszás intenzitása, állóvíz, folyóvíz, természetes víz, vagy medence, hullámzás stb…), de a kényelmes nyugodt úszástól az intenzív gyorsúszásig akár kb. 270-750 kalóriát is elégethetünk óránként. Azonban aki úszással szeretne fogyni, számítson a mozgás után jelentkező erősebb éhségérzetre is.

Nem utolsó sorban fontos megjegyezni, hogy az úszás nem csak a testnek jó. A frissítő víz, a hullámok ringatása, a kellemes napsütés és az úszás utáni jóleső fáradtság segíti a mentális kikapcsolódást is.

forrás: http://www.jgypk.hu/tamop13e/tananyag_html/egyeni_sportagak/az_szs_fiziolgiai_hatsai.html